Veel mensen denken niet na over het belang van de juiste kleur voor hun verf. Het is niet alleen een cosmetische keuze, maar een belangrijke die je geestelijke gezondheid en je stemming kan beïnvloeden

Het kiezen van kleuren voor zowel muren als meubels is even belangrijk omdat je zo een samenhangende uitstraling in je huis of kantoorruimte creëert. De verkeerde kleurencombinaties kunnen je ongelukkig, depressief, angstig of onproductief doen voelen. De juiste helpen je te ontspannen en je te concentreren op je werktaken. Dit artikel laat je zien hoe je de beste kleuren kunt kiezen zodat ze bij iedereen in elke situatie passen!

1. Algemene tips en het kleurenwiel

De kleuren die op het kleurenwiel tegenover elkaar staan zijn altijd complementair en geven een levendig effect als ze samen gebruikt worden. Een voorbeeld van deze kleuren zou zijn rood en groen of roze en paars. Een gemakkelijke manier om dit te onthouden is dat tegengestelden elkaar aantrekken! Als een van deze kleuren je favoriet is, dan is het waarschijnlijk dat zijn partner je ook zal aanspreken.

2. Warme vs koele kleuren

Je zult ook willen overwegen of je warme of koele kleuren in je woninginrichting verkiest. Warmere tinten zijn rood, oranje en geel, terwijl koelere blauwen, groenen en paars omvatten kleuren die je in de natuur vindt. Ben je meer een introvert persoon, dan passen koele kleuren beter bij je persoonlijkheid. Warm getinte mensen zijn over het algemeen minder verlegen, socialer en energieker als ze omringd worden door warmere tinten.

3. Monochromatische kleurenschema’s

Monochrome tinten staan mooi in elk huis, want ze passen overal bij! Ze ontstaan door één kleur in verschillende tonen of tinten te gebruiken, bijvoorbeeld zwart, grijs en wit bevatten allemaal dezelfde tint (blauw), maar nemen in donkerheid toe naarmate ze lager op de lijst komen. Bij monochrome verfcombinaties is het grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur of je de lichtere of donkerdere versie van elke toon/tint verkiest. Gebruik ons kleuren gereedschap om te experimenteren met verschillende tinten en vind de perfecte tint voor jou.

4. Complementaire kleurenschema’s

Complementaire kleuren contrasteren met elkaar op het kleurenwiel, zoals blauw en oranje of geel en paars. De beste complementaire verfkeuzes vullen je individuele stijl aan. Ben je een flitsende extrovert, kies dan felle complementaire kleuren die bij je persoonlijkheid passen! Ze geven een energieke vibe aan elke kamer in je huis omdat ze meteen opvallen als je door de deur loopt.

5. Triadische kleurenschema’s

Triadisch betekent dat je 3 kleuren gelijkmatig verdeeld over het kleurenwiel opneemt voor een evenwichtige uitstraling die een ruimte niet overweldigt of te helder/donker maakt omdat er een evenwicht is tussen de drie tinten die in hun respectieve tonen/schakeringen gebruikt worden.

6. Split-complementaire kleurenschema’s

Split-complementaire kleuren zijn een variatie op de complementaire kleurenschema’s. Om dit te gebruiken kies je een hoofdkleur en zoek je twee kleuren aan weerszijden van zijn directe complement. Bijvoorbeeld, als je groen als hoofdkleur hebt gekozen, zouden de gesplitste complementen roze-rood en blauw-oranje zijn.

7. Analoge kleurenschema’s

Analoge kleuren vind je direct naast elkaar op het kleurenwiel, zoals geel en groen of oranje en rood. Ze werken goed samen omdat ze niet te veel contrasteren en toch interesse wekken in je kamerinrichting!