Als de eigenaar van een huis is het een goed idee om regelmatig je woning goed te inspecteren. Hierbij moet je ook zeker naar het dak kijken. Dit is al helemaal het geval als er net een storm geweest is, je wilt dan immers controleren of er schade is. Als dit het geval is, moet je vervolgens een schadeclaim indienen bij je verzekeraar. De kans is groot dat je hiervoor een specialist moet inschakelen, zelf mag je de dakinspectie dan niet uitvoeren. In andere gevallen kun je dit echter wel zelf doen. In dit artikel focussen we op het zelf uitvoeren van een dakinspectie tegenover het inhuren van een deskundige voor dit klusje.

Als het gaat om doe-het-zelf dakinspecties kun je snel en eenvoudig voor de hand liggende problemen herkennen. Hiervoor hoef je niet eens het dak op te gaan, vanaf de grond zie je bijvoorbeeld al dat de dakgoten verstopt zijn of er dakpannen ontbreken. Is je dak nog niet zo oud? De kans is groot dat je de dakinspectie dan zelf kunt doen, waarbij het ook van belang is om de zolder te controleren op lekken. 

Als je dak wat ouder is, is het toch wel degelijk een goed idee om een professionele dakdekker in te schakelen voor de dakinspectie. Deze experts zijn in staat om een uitgebreidere inspectie uit te voeren. Hiervoor zullen ze het dak op gaan, terwijl ze ook kleine details zien, denk hierbij aan korrelverlies of problemen met de schoorsteen die je als huiseigenaar niet snel ziet. Dit is bovendien handig als je hoogtevrees hebt, je zult dan immers niet zelf op het dak willen staan. Een dakdekker vindt dit geen probleem en klimt zo de ladder op om je dak optimaal te kunnen inspecteren.

Maak je na een storm een rondje om je woning en zie je vanaf de grond al visuele schade aan je dak? Je moet dan direct een professional contacteren zodat hij/zij het dak uitgebreider kan inspecteren. Als er inderdaad sprake van schade is, kun je direct een prijsopgave krijgen voor de benodigde reparaties. Eventueel kun je ook zelf proberen om de beschadigingen te repareren, maar over het algemeen is het beter om dit te laten doen door een gespecialiseerde dakdekker. Dit is veiliger, terwijl het ook effectiever is. Je weet immers zeker dat de reparatie goed uitgevoerd wordt door de professional!