Laat je een huis bouwen? Dan kom je voor de nodige keuzes te staan. Zo moet je onder meer kiezen welke vensterbanken je wilt hebben. Dit is iets waar veel mensen van tevoren niet over nadenken. Hierdoor beslis je op het moment suprême misschien te snel, waardoor je spijt kan krijgen van jouw keuze. Wij helpen je graag om dit te voorkomen. Daarom hebben we hier een aantal verschillende soorten vensterbanken voor je op een rijtje gezet.

Steen

Als je bij andere mensen op de vensterbanken gaat letten, valt het je waarschijnlijk op dat deze vaak van steen zijn. Dit komt vooral doordat dit een stevig materiaal is. Zo is er flink wat kracht nodig om een stenen vensterbank kapot te krijgen. Daarbij komt dat je stenen vensterbanken nauwelijks hoeft te onderhouden. Het is namelijk al voldoende om ze zo nu en dan met een vochtige doek af te nemen.

Denk overigens niet dat er slechts één soort stenen vensterbank is. Er zijn namelijk verschillende steensoorten waaruit vensterbanken vervaardigd worden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een vensterbank van graniet, hardsteen, composiet, basalt of leisteen. Stenen vensterbanken zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hierdoor is er eigenlijk altijd wel een vensterbank van steen te vinden die bij jouw woning past.

Kunststof

Waar er vroeger vaak standaard voor een stenen vensterbank gekozen werd, is dit tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. We zien namelijk dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan een kunststof vensterbank. Niet gek als je het ons vraagt, want kunststof vensterbanken zijn kras- en stootvast. Daarbij komt dat ze niet verkleuren, zelfs niet als de zon er de hele dag op staat. Kunststof is bovendien bestand tegen vocht en warmte, waardoor dit materiaal prima binnenshuis gebruikt kan worden. Net als steen is kunststof bovendien in verschillende kleuren verkrijgbaar.

MDF

Naast steen en kunststof kun je ook MDF vensterbanken kopen. Vensterbanken van dit materiaal zien we ook steeds vaker terug. Dit komt onder meer doordat ze relatief goedkoop zijn, zeker als we ze vergelijken met stenen vensterbanken. Een vensterbank van MDF heeft overigens nagenoeg dezelfde voordelen als een kunststof vensterbank. Toch is er wel een belangrijk verschil, want MDF is makkelijker te verwerken. Ben je van plan om zelf de vensterbanken te plaatsen? Dan kost dit je minder tijd als je voor MDF kiest.

Vensterbanken vervangen

Ga je geen huis bouwen, maar ben je wel uitgekeken op jouw vensterbanken? Dan kun je ze vervangen. Veel mensen denken dat zij de oude vensterbanken eerst moeten verwijderen. Dit is een optie, maar het hoeft niet. Je kunt namelijk ook voor een overzet vensterbank kiezen. In dat geval kan de oude vensterbank blijven zitten, want je zet de nieuwe hier gewoon overheen. Op deze manier ben je veel minder tijd kwijt aan het vervangen van jouw vensterbanken.