In steeds meer Nederlandse huizen duikt hij op: de werkkamer. Nu thuiswerken steeds meer is ingeburgerd, gaan we ook meer en meer op zoek naar manieren om dat goed en effectief te doen. Waar we vaak nog wat aarzelend begonnen aan de eettafel, hebben we inmiddels wel door dat dit toch echt niet de ideale werkplek is. Niet de juiste hoogte van de tafel, zeker niet de juiste stoelen om heel de dag op te zitten, om maar niet te spreken van alle afleiding waar we mee te maken krijgen door andere gezinsleden. Nee, als het even kan proberen we in ons huis een aparte ruimte te maken waarin we ongestoord en op een goede manier ons werk kunnen doen. Vaak wordt daarvoor een andere kamer, denk aan een logeerkamer of rommelzolder opgeofferd. Hup, bureau erin en werken maar. Alhoewel… Heb je ook aan de juiste verlichting gedacht?

Weg met de lamp van de logeerkamer

Komt je werkkamer in een ruimte die je nu op een andere manier gebruikt? Dan is de kans groot dat je het best afscheid kunt gaan nemen van de lampen die zich nu in deze kamer bevinden. Die hanglamp deed het misschien prima als verlichting van de logeerkamer, als lamp in een werkkamer is hij een stuk minder functioneel. 

De kans is groot dat hij niet voldoende licht geeft, of juist op een plek hangt waar je er steeds tegenaan zal lopen. Wil je een echt goede werkkamer inrichten, dan pak je het serieus aan. Haal de kamer volledig leeg, ook als het om verlichting gaat, en ga hem inrichten met zijn nieuwe functie in gedachten. Anders blijft het toch altijd die logeerkamer of dat rommelhok waar je nu een bureau in hebt gezet, en laten we eerlijk zijn, dat komt de productiviteit vaak echt niet ten goede.

Licht om de focus te behouden

In een werkkamer heb je het liefst de beschikking over genoeg daglicht. In de meeste kamers die zich in ons huis bevinden is dat gelukkig het geval, maar kom je op zolder terecht, dan kan het aan de zuinige kant zijn, de hoeveelheid daglicht die binnenkomt. Zorg zeker dan voor goede lampen, die daglicht zo goed mogelijk nabootsen, net zoals op kantoor het geval is. Dat zorgt ervoor dat je een stuk beter de focus kunt houden. Lampen met een warme tint, zoals je in de woonkamer gebruikt, zijn vaak wat minder geschikt: die zetten je hersenen vooral in ontspanmodus.

Werk je vaak terwijl het buiten donker is? Dan kun je ook wel een goede bureaulamp gebruiken. Waar een normale lamp de hele kamer verlicht, richt deze lamp zich specifiek op je werkplek. Handig, een beetje extra licht, ook als je papieren moet doornemen of andere zaken moet doen die wel een beetje extra verlichting kunnen gebruiken.